Hjælp søvnen på vej med tryptofan

Føler du ikke, at du får den søvn, du har brug for, bør du tage et kig på dine sove vaner. Ser du tv til langt ud på natten, eller kan du ikke lade din smartphone være inden du skal sove? Og er du træt og uoplagt hver morgen, sådan at der skal gå flere timer inden du er oppe i gear? Så er der stor sandsynlighed for, at du har en forstyrret hormon balance. De vigtige hormoner serotonin og melatonin sørger nemlig for, at du er frisk og vågen i dagtimerne, og søvnig om natten, når du skal lade op.

Tryptofan – hjælper den sunde døgnrytme på vej

Hvor melatonin er et hormon, er tryptofan en amino syre, som styrker produktionen af signal stofferne melatonin og serotonin. Tryptofan er en essentiel – også kaldet non polar – amino syre, hvilket betyder, at den ikke dannes naturligt i kroppen, men skal tilføres via kosten. Du finder gode kilder til tryptofan i din daglige kost, hvis du sørger for at få dine mælke produkter og en god portion rødt kød, æg eller fjerkræ.

Der ud over finder du høje tryptofan forekomster i bananer, nødder og kerner. Spiser du således en sund kost bestående af gode og uforarbejdede råvarer, er der gode muligheder for at få dækket dit tryptofan behov, og dermed få en sund nattesøvn og en hensigtsmæssig døgn rytme.

Har du i perioder brug for ekstra tilskud af tryptofan, kan dette anskaffes som kost tilskud. Du kan med fordel tage tryptofan i perioder, hvor dit søvn mønster er forstyrret af eksempelvis jet lag eller skifteholds arbejde. Hvis du samtidig sørger for at spise sundt, få masser af sollys i dagtimerne, og undgå skærme inden sengetid, kan du ved hjælpe af ekstra tryptofan tilskud hurtigt genoprette din søgnrytme, og samtidig få mere energi i hverdagen.

Du kan få mere information om melatonin og tryptofan som kost tilskud på melatoninguide.dk